Teatteri Telakan Satujen disko on maailmoja syleilevä, lempeä protesti nykyajan tiukkapipoisuutta vastaan – Antti Haikkala ja kumppanit nauroivat kanssamme peloista pahimmalle – vielä ehtii tilata yhdet ennen valomerkkiä

Satujen disko – Full HD levittäytyy hauskasti myös Teatteri Telakan ulkopuolelle sosiaaliseen mediaan. Tekijöiden kannattaisi ehkä panostaa tähän jatkossa. Kuva on napattu teatterin Facebook-sivulta. Kuvassa ovat oikealla Nuutti Vapaavuori Gootti Vapaavuoren rooliasussa ja vasemmalla teatterin monitoimimies Perttu Sinervo. Kuva Petteri Aartolahti/Teatteri Telakka

Antti Haikkalan ja kumppaneiden klubiestetiikka piirsi terävän kuvan keski-iän iloista ja alakulosta. Sille mikä on väistämätöntä, voi vain nauraa. Elämästä selviää vaikka naama rypistyy ja iho ohenee. Pitää vain nousta ja jorata. Älä huolehdi, vielä on aikaa tilata yhdet ennen valomerkkiä!

Tämän kritiikin voi hyvin aloittaa vaikka raamatullisesti: Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet ja Jumalan henki liikkui vetten yllä. Haikkalan ja Nuutti Vapaavuoren repliikeissä ja sanoituksissa liikuttiin maailmoja syleilevällä repertuaarilla deliriumvaiheen humalatilasta teorioihin elämän synnystä maapallolla.

Ainakin omat ajatukseni alkoivat aivan yllättäen vaellella teoriassa, jona mukaan elämä alkoi noin neljä miljardia vuotta sitten koko maapalloa peittäneestä alkumerestä.  

Kaikki tämä oli saatu mahtumaan tunnin kestäneeseen, videoinstallaatioilla höystettyyn pakettiin. Vapaavuori alias Gootti Vapaavuori, Perttu Sinervo ja Tanjalotta Räikkä ovat yhdessä raju bändi, ja muotonsa esitys sai konserttiestetiikasta.

Teatteri Telakan Satujen disko – Full HD oli hieno performanssi. Teatteriksi Teatteri Telakan esitys oli helppo tulkita muutenkin kuin kontekstin takia. Teatteria olivat ilman muuta myös tiivis muoto ja hienosti ajateltu sovitus. Hauskan tekeminen on pirullisen vaikeaa hommaa ja olen varma että sekä Haikkala että Vapaavuori ovat saaneet paitsi nauraa myös raapia päätään yhdessä ja erikseen oikein urakalla.

Saman tuskan ja tekemisen ilon ovat tietysti jakaneet kaikki työryhmän jäsenet.

Esitys oli paketoitu konserttiestetiikkaan. Bändissä Perttu Sinervo soitti bassoa, Tanjalotta Räikkä rumpuja ja Nuutti Vapaavuori kitaraa. Kuvan videoinstallaatiot lienevät Sinervon käsialaa. Kuva Petteri Aartolahti/Teatteri Telakka

Goottikulttuuri erkani omaksi alalajikseen punkrockin skenestä 80-luvulla. Työryhmän jäsenistä goottikulttuuri saattaa olla 60-luvulla syntyneelle Räikälle ja 70-luvun alussa syntyneelle Vapaavuorelle jonkinlainen sukupolvikokemus. Haikkala on syntynyt 80-luvun puolivälissä ja hänelle käsikirjoittajana alakulttuuriin liittyvä kuolemankaipuu on näyttänyt myös koomisen puolensa.

Kuolema on ainakin monisoluisten eliöiden kannalta aivan yhtä välttämätön osa elämää kuin uusien yksilöiden syntyminen. Suvullinen lisääntyminen ja solutasolle viritetty kello, joka mittaa meille jokaiselle oman aikamme, olivat evoluution suuria keksintöjä, jotka johtivat lajien määrän ja elämän räjähdysmäiseen kasvuun kambrikaudella noin 500 miljoonaa vuotta sitten.

Yksilötasolla kuolema on grande finale, jota ei voi harjoitella. Jokainen meistä joutuu näyttelemään tämän elämänsä rooliin ensikertalaisena.

Esityksen biisit on säveltänyt Vapaavuori. Käsiohjelmaan musiikin säveltäjäksi on kirjattu Vapaavuoren roolihahmon nimi Gootti Vapaavuori, millä ehkä viitataan teatterin yhteisölliseen luonteeseen. Osaamista Vapaavuorella on varmasti vaikka muille jakaa. Hän on soittanut muun muassa Pekko Käppi & K:H:H:L – yhtyeessä.

Esityksen taidokkaiden ja hauskojen videoinstallaatioiden tekijästä ei käsiohjelmassa ole mitään mainintaa. Vaikka suoraa tunnustusta ei ole, indisio viittaa vahvasti taideteollisesta korkeakoulussa opiskelleen Sinervon syyllisyyteen.

Sinervon käsialaa lienee myös esityksen lavastus jaesiintymisasujen suunnittelu. Näyttämöllä Gootti Vapaavuoren otsaan oli mustalla luomivärillä kirjoitettu sen portin nimi, josta me kaikki olemme aikoinamme tulleet tähän maailmaan.

Lukihäiriöisenä minua tietysti suuresti huvitti, että tämä lyhyt sana oli kirjoitettu väärin. Näin yhteen sanaa oli saatu mahtumaan elämän koko kirjo, se sattumien ja välttämättömyyksien mylly, jossa me jokainen jauhaudumme kohti sitä elämämme näytelmän suurta loppukohtausta.  

Satujen disko-Full HD on osana Teatteri Telakan 25-vuotisjuhlaohjelmistoa. Juhlaohjelmistoon kuuluu myös 16.10.
ensi-iltansa saava Triptyykki-kolmen esityksen ilta sekä 26.10. ensi-iltansa saava Doctor DJ.

Satujen disko – Full HD

Kantaesitys Teatteri Telakalla 22.9.2021

Musiikki ja sävellykset Gootti Vapaavuori

Musiikin sanoitukset Antti Haikkala ja Gootti Vapaavuori

Graafinen suunnittelu Petteri Aartolahti

Työryhmässä Nuutti Vapaavuori, Antti Haikkala, Tanjalotta Räikkä, Perttu Sinervo