Teatteri antaa välineitä käsitellä kipeitä aiheita eläytymisen kautta

koulun
Janne Kinnunen ja Matias Nieminen näytelmän kohtauksessa, jossa yleisö haastetaan ottamaan kantaa. Kuva Ia Samoil/Kaupungin kaupunginteatteri

Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara kollektiivin esitystä Tänään koulun jälkeen on näytelty kymmenissä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan koulussa. Esityksen suosio kertoo omaa kieltään siitä, miten hyviä välineitä teatteri antaa todella vaikeiden aiheiden käsittelyyn eläytymisen kautta.

Kuten näytelmän nimestä voi päätellä, Janne Kinnusen ja Eino Saaren näytelmä kertoo koulukiusaamisesta ja sen seurauksista.

Näytelmä pohjautuu Kinnusen omiin muistoihin kiusaamisesta. Perheen muuton jälkeen, Kinnunen joutui alakoulussa vuosia jatkuneen väkivaltaisen kiusaamisen uhriksi. Tänään koulun jälkeen on pienen alakoululaisen selviytymistarina.

Tampereen teatterikesän esityksen jälkeen järjestetyssä keskustelussa Kinnunen kertoi, että hän oli kokonaan unohtanut tämän kiusaamisen vuosiksi. Lapsuuden rankat kokemukset palasivat mieleen vasta aikuisena Teatterikorkeakoulun opiskelijana erään mielikuvaharjoituksen aikana.

Näin meidän mielemme toimii.

Tarina kertoo Kinnusen omista lapsuudenkokemuksista. Tämän päivän koulumaailmaan näytelmän teksti on päivitetty ottamalla mukaan suoria lainauksia niistä karkeuksista, joita kiusaavat lapset ja nuoret syytävät sosiaalisessa mediassa uhriensa päälle.

Kinnunen ja esityksen ohjannut Saari ovat mitoittaneet esityksen koulutunnin mittaiseksi. Itse näytelmä kestää puoli tuntia ja sen jälkeen aikaa on varattu keskusteluun.

Esityksen kolmas tukijalka oli hyvän käsikirjoituksen ja napakan ohjauksen ohella Matias Niemisen äänisuunnittelu. Nieminen soitti esityksen musiikin ja myös näytteli osa näytelmän esityksen rooleista.

Dialogiin katsojat haastettiin tekijöiden kanssa jo näytelmän aikana. Ensin yleisölle jaettiin paperitolloja ja meitä vaadittiin heittämään niillä kiusauksen uhria kohtauksessa näytellyttä Niemistä.

Tämän jälkeen kiusaajaa näytellyt Kinnunen teippasi Niemisen ilmastointiteipillä kiinni tuoliin ja otti esiin nitoja, jonka työnsi vasten Niemisen päätä.

Tässä vaiheessa Tampereen teatterikesän yleisö vaati häntä moniäänisesti lopettamaan.  Kinnusen mukaan näin on käynyt myös kouluissa pidetyissä esityksissä. Paperitollojen heittelystä ei kukaan ole vielä tähän mennessä kieltäytynyt.

Tänään koulun jälkeen on kapsäkkiteatteria. Ensemble mahtuu ihan hyvin yhteen henkilöautoon.

Tänään koulun jälkeen on näytelmä, jota myös Etelä-Karjalan teatterin harrastajien kannattaa tutkiskella sillä silmällä. Tampereen teatterikesän katsomossa oli paljon opettajia. Ongelma on akuutti. Tällaiselle teatterille on kysyntää.